X-factorul Fizicii Moderne! De la gaurile negre la calatoriile interstelare?

Categoria: Magia Realitatii

Parteneri:
Editura Humanitas

Unde: Librăria Humanitas Kretzulescu (vezi harta)

Calea Victoriei 45-47, Bucuresti

Programari:

Vineri 30 sep, 19:00 - 21:00

Exista monstri in Univers? Sint periculosi?

O intrebare bizara, la care insa fizica moderna incearca sa raspunda. Gaurile negre sint adevarati monstri care ar putea reprezenta un pericol extrem sau, dimpotriva, o poarta spre un alt Univers, pentru cine s-ar aventura sa patrunda in interiorul acestora. Chiar si in centrul galaxiei noastre se gaseste o gaura neagra enorma, cu masa de citeva milioane de ori cea a Soarelui.

Ce ascunde aceasta? Cum se formeaza si ce-ar putea fi in interiorul unei gauri negre? La aceste intrebari cauta sa raspunda fizica moderna, iar Catalina Curceanu, cercetator principal la Laboratori Nazionali di Frascati dell’INFN (Italia) si Institutul de Fizica si Inginerie Nucleara IFIN-HH din Bucuresti (Romania) va va povesti despre aceste misterioase obiecte, care “inghit” tot ceea ce se apropie prea mult de ele, trecind de la teoria lui Einstein la ideile cele mai noi, fascinante si promitatoare din fizica moderna.

In timp, vom gasi raspunsul, dar este insa nevoie de un X Factor, de talent si de multa munca pentru a reusi, iar tinerii visatori sint invitati sa participe la aceasta minunata aventura.

In fiecare an, Institutul Australian de Fizica alege un eminent cercetator pentru programul de prelegeri Women in Physics, iar titularul din acest an a fost Catalina.

Ea si-a inceput cariera studiind fizica nucleara la Universitatea din Bucuresti, apoi a urmat un doctorat la CERN. In prezent coordoneaza un grup de aproximativ 20 de cercetatori specializati in fizica nucleara si hadronica la Laboratorul din Frascati, Italia.


Recomandare: Poate va intereseaza si Viata pe Marte si Pamint: similitudini si evolutie