Radiatia cosmica si calatoriile spatiale

Categoria: Magia Realitatii

Parteneri:
Editura Humanitas Institutul de Stiinte Spatiale

Unde: Libraria Humanitas de la Cismigiu (vezi harta)

Bd. Elisabeta nr. 38
Bucuresti

Programari:

Joi 29 sep, 18:30 - 20:30

Spatiul cosmic este un loc plin de radiatii de inalta energie - raze X, raze gamma, o intreaga menajerie de particule incarcate; toate pot pune in pericol astronautii aflati la bordul navelor. O buna parte dintre ele provin de la Soare, dar steaua noastra nu este singura sursa, in special radiatiile foarte energetice provin din aincurile spatiului interstelar, fiind generate la distante uriase de sistemul solar, in exploziile supernovelor sau in jurul gaurilor negre supermasive din centrul galaxiilor.

Pe Pamint noi sintem protejati de cea mai mare parte a acestei radiatii, atit de catre cimpul magnetic al planetei care actioneaza ca un scut urias, cit si de catre atmosfera. Pe de alta parte, astronautii aflati in tranzit catre Marte nu vor avea la dispozitie aceste protectii.

Mai mult, lucrurile nu vor deveni mult mai simple nici odata coboriti pe planeta. Atmosfera martiana este foarte rarefiata, iar cimpul magnetic este inexistent, habitatele colonistilor vor trebui ingropate pentru a se asigura o protectie adecvata la radiatii.

Fiziciana Gina Isar (Institutul de stiinte Spatiale) si geneticianul Florin Stanciu (Institutul National de Criminalistica) vor pune in discutie efectele razelor cosmice asupra organismului uman si implicatiile asupra calatoriilor spatiale.

Gina Isar, cu specializare la Karlsruhe Institute of Technology din Germania, si-a sustinut doctoratul in Fizica Astroparticulelor si a Energiilor Inalte, iar in prezent este cercetator senior la Institutul de stiinte Spatiale din Magurele si reprezentant institutional la cel mai mare experiment de radiatie cosmica din lume, Observatorul Pierre Auger din Argentina. Mai multe detalii pe www.spacescience.ro/isar

Florin Stanciu, cu un doctorat in genetica din partea Universitatii din Bucuresti, este expert in genetica criminalistica. Este interesat de genetica populatiilor si identificarea persoanelor pe baza amprentei ADN.

Institutul de stiinte Spatiale (ISS) din Magurele, Romania, dezvolta; proiecte de cercetare stiintifica in domenii precum fizica astroparticulelor, fizica energiilor inalte, astrofizica si cosmologie, fizica plasmei spatiale, precum si activitati de cercetare aplicata, proiectare si dezvoltare de tehnologii spatiale. ISS s-a implicat in colaborari si parteneriate de renume national si international (CERN-ALICE, ANTARES, KM3NeT, Pierre Auger Observatory), in programul spatial ESA prin misiuni precum Euclid, Planck, Cluster si a colaborat cu NASA pentru primul experiment romanesc trimis pe Statia Spatiala Internationala. Mai multe detalii pe www.spacescience.ro


Recomandare: Poate va intereseaza si X-factorul Fizicii Moderne! De la gaurile negre la calatoriile interstelare?