Kids' Lab: Atelierul micilor chimişti

Categoria: Experimente si Demonstratii

Parteneri:
BASF Facultatea de Chimie Aplicată şi Ştiinţa Materialelor, UPB

Unde: Universitatea Politehnica Bucureşti, Facultatea de Chimie Aplicată şi Ştiinţa Materialelor (vezi harta)

Str. Polizu nr. 1-7

Programari:

Miercuri 28 sep, 10:00 - 14:00
Joi 29 sep, 14:00 - 18:00
Vineri 30 sep, 10:00 - 14:00

Chimia, ştiinţa compoziţiei şi proprietăţilor materiei, este un instrument indispensabil vieţii moderne. Fie că vorbim de medicamentele care ne-au ajutat să învingem boli înspăimîntâtoare, de îngrăşămintele agricole necesare asigurării hranei unei populaţii de peste 7 miliarde de oameni sau de materialele plastice a căror invenţie a adus o bunăstare de neînchipuit în urmă cu 100 de ani, aplicaţiile chimiei în viaţa noastră de zi cu zi sînt nenumărate.

Cu atît mai mult, într-un mediu ostil ca Marte, cunoştinţele de chimie vor fi esenţiale viitorilor colonişti. Deşi există apă în subsol, suprafaţa planetei este aridă; atmosfera este compusă în principal din dioxid de carbon, iar din regolitul marţian - solul în care vor trebui să crească plantele necesare hranei, lipsesc nutrienţii esenţiali.

Din fericire, pentru toate aceste probleme există soluţii oferite de chimie. Apa poate fi hidrolizată pentru a se obţine oxigen (necesar respiraţiei) şi hidrogen, iar acesta din urmă, în urma unui alt proces chimic, combinat cu dioxidul de carbon din atmosferă, furnizează un excelent combustibil - metanul. Mai mult, variate îngrăşăminte chimice adăugate regolitului pot asigura un echivalent al solului terestru, în care plantele să se dezvolte.

În cadrul atelierelor, participanții au ocazia să efectueze ei înșiși experimente chimice, in conditii de siguranță, utilizînd truse de lucru adaptate vîrstei și cunoștințelor pe care le dețin la acel moment. Laboratoarele se desfășoară sub atenta supraveghere a studenților voluntari din Secția de Tineret a SChR și sub îndrumarea unui cadru didactic.

Timp 30 de minute, participanții (se lucrează cu grupe de maxim 32 persoane) au ocazia să se joace învățînd.  În acest an vom încerca sa căutăm împreună soluții pentru "depozitarea apei" in solurile aride si respectiv sa deslușim misterele culorilor care înfrumusețează fructele, legumele si florile.

Informaţii importante:

  • atelierele au loc în Corpul D din complex, sala D 013
  • în fiecare zi se organizează patru serii, a cîte 30 minute fiecare. Fiecare dintre serii începe la fix, din oră în oră.
  • accesul este gratuit, dar necesită o programare prealabilă datorită numărului limitat de locuri disponibile

NE PARE RAU, LA ACEST EVENIMENT NU MAI SUNT LOCURI. Va asteptam cu drag in festivalul de la anul cand il vom relua.

Va rugăm să respectaţi programările şi să veniţi cu cel puţin 20 de minute înainte de ora de începere planificată! De asemeni, la efectuarea programării va rugăm să ne indicaţi vîrsta copilului / copiilor pentru a se asigura grupe de vîrstă cît mai omogene.

În paralel cu atelierele, au loc şi prelegeri pe teme variate, la care vă invităm să participaţi:

Marte verde: Noua agricultur?